tiistai 21. tammikuuta 2014

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille


Kuva täältä.

Ransom Riggsin "Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille" oli fantasialukupiirin kirjana 16.10.2013.
Kirja kertoo Jacob Portmanista joka on varttunut kuunnellen Abraham-isoisän hurjia juttuja toisesta maailmansodasta natseja vastaan ja yliluonnollisista ilmiöistä joita hän on tavannut. Kirjan alussa pappa Portman on jo hiukan höpsähtänyt, muisti pätkii ja hän kertoo kaikille jotka vaan kuuntelevat että vihollinen hyökkää. Jacobin isä luulee sen viittaavan sodanaikaisiin kauhuihin mutta Jacob pelkää että isoisän tarinat ovatkin totta. Varsinkin kun hän löytää kirjan välistä kirjeen salaperäiseltä neiti Peregrineltä. Poika alkaa tutkia asiaa ja eräänä päivänä hän löytää kaverinsa kanssa isoisän kuolemaisillaan metsästä. Jacob on myös näkevinään hirviön tuijottamasta häntä ja yhtäkkiä Jacob onkin varma että tuo hirviiö surmasi isoisän.

Tapahtuma vaikuttaa voimakkasti Jacobiin ja hän yrittää saada epäuskoiset poliisit ja vanhempansa ymmärtämään että isoisän murhasi lonkerohirviö eikä häntä raadellut villikoira tai muu vastaava. Kukaan ei kuitenkaan usko vaan pojan mieleterveyttä aletaan epäillä ja hänet passitetaan psykiatrin juttusille. Tohtori Golan onkin kelpo veikkonen ja saa pojan avautumaan. Lisäksi painajaiset karkoitetaan lääkkehillä ja kaikki pitäisi olla paremmin. Mutta kun ei ole. Jacobilla kalvaa edelleen nakuttava tunne takaraivossa ja hän haluaa selvyyden asioihin.

Kun jäämistöä pengotaan poika saa vahvistuksia ajatuksilleen ja päättää lähteä etsimään isoisän menneisyydestä tuttua lastenkotia. Hän saa houkuteltua isänsä, joka on innokas lintuharrastaja, mukaan kanssaan Walesiin pienelle saarelle jossa pian alkaakin tapahtua. Jacob etsii johtolankaa joka kertoisi hänelle miksi isoisä oli lastenkodilla ja kuka ihme Neiti Peregrine on kun hän törmää sortumaisillaan olevassa, lähes hajalle pommitetussa talossa vanhaan arkkuun jossa on valokuvia. Kauhukseen ja ihmetyksekseen hän tajuaa että ne ovat samoja kuvia niistä kummajaisista joita isoisä näytti hänelle lapsena. Jacob alkaa epäillä että isoisä ei sittenkään höperehtinyt vaan puhui kuin puhuikin totta.

Jacob seuraa metsään pakenevaa tyttöä ja joutuu yllättäen toiseen aikaan ja ulottuvuuteen. Siellä hänelle selviää että hänen isoisänsä oli hirviöiden metsästäjä ja eli aivan toisenlaista elämää kuin hänen pojanpoikansa osasi kuvitellakaan. Isoisän tyttöystävä menneisyydestä on paikalla ja hänen on vaikea uskoa että Abe on kuollut. Jacobin ollessa saarella sinne ilmestyy jotain pahanenteistä ja pian saaressa kuohuu. Kuka on tämä salaperäinen henkilö ja kuka tappoi lampaat?

Kirjan vanhat valokuvat ja kirjan visuaalinen, heiman vanhahtava ilme miellytti mutta ei ihan riittänyt korvaamaan kirjan puutteita. Juonessa ei ollut mitään vikaa mutta kirja olisi kaivannut rankemmalla kädellä editoimista ja henkilöhahmot lisää syvyyttä. Ehkäpä seuraavalla kirjalla (loppui siihen malliin että sellainen lienee tulossa) on jo jotain enemmän annettavaa. Arvosana: 7/10.



2 kommenttia:

  1. Minä ihastuin kirjan ulkoasuun ja myös itse tarinaan, sen vajavuuksista huolimatta, todella kovasti! Satuin vielä katsomaan kansipapereiden alle sellaisessa kohdassa, että tilanne vaikutti jopa hieman aavemaiselta (äh, en enää muista mistä kohdasta oli kyse, mutta kuitenkin tilanne oli oikeasti hieman spooky)... Odotan innolla jatko-osaa (joka on näemmä juuri ilmestynyt englanniksi, kertoo www.ransomriggs.com) ja kirjaan perustuvaa elokuvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjaston kappale oli muovotettu umpeen niin että en kyllä nyt tiedä mitä siellä näkyi?

      Kirjan ulkoasu onkin todella hyvä. Luulin että olisin tykännyt tästä enemmän, hehkutuksen määrä asetti varmaan liian suuret odotukset. Olin hypistellyt kirjaa kirjakaupassa ja ihastellut sen ulkonäköä. Kyllä mä uskon lukevani sen seuraavankin osan, kansikuva on ainakin mielenkiintoinen! Ja leffakin vielä, se on varmaan katsottava:)

      Poista