keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Delirium: Rakkaus on harhaa


Kuva täältä.

Lauren Oliverin "Delirium: Rakkaus on harhaa" avaa Delirium-trilogian. Kirjan dystopiamaailma on hyvin samanlainen kuin muissakin nuorten fantasiakirjoissa. Entinen Yhdysvallat on jaettu alueisiin jotka on rajattu kaupunkeihin. Kaupunkien välissä on Korpi,  rajamaat jotka on periaatteessa pommitettu hajalle Salamasodassa. Rajamailla asustavat Parantamattomat, ihmiset jotka ovat kieltäytyneet parantamisesta sekä hylkiöt jotka ovat jostain syystä paenneet Yhteiskunnasta. Niiden olemassoloa ei Yhteiskunta myönnä mutta alueet on kuitenkin aidattuja ja vartioituja.

Kirjan maailmassa on kauheinta kuusikymmentäneljä vuotta sitten löydetty hengenvaarallinen sairaus nimeltään amor deliria nervosa eli rakkaus. Tutkijat kehittivät neljäkymmentäkolme vuotta sitten parannuksen tähän sairauteen. Kun ihminen tulee täysi-ikään hänelle tehdään proseduuri, aivoleikkaus jossa poistetaan osa aivokudoksesta. Se on saastunut osa joka aiheuttaa ihmiskunnalle kärsimystä, ahdistusta ja jopa kuolemia. Toki itse proseduurikin aiheuttaa muutoksia ihmisessä. Vaikka sairaus onnistuttaisiin poistamaan leikkauksen sivuvaikutuksina ilmenee tunteettomuutta, unien puuttumista, menneisyyden unohtamista sekä joskus aivovaurioita, sokeutta tai jopa halvaantuminen. Siitä huolimatta ihmiset valitsevat proseduurin.

Kirjan alussa päähenkilö, Lena, odottaa innoissaan omaa proseduuriaan ja sitä seuraavaa koulutusjaksoa ja sen jälkeistä parinmuodostusta. Kihlaus suoritetaan ennen opintoja ja nuoret saavat valita kolmesta vaihtoehdosta jotka tutkijalautakunta on heille etukäteen seulonut. Seulontoja edeltää kuuleminen jossa nuoria kuulustellaan heidän harrastuksistaan, mieltymystenkohteistaan sekä tulevaisuudentoiveistaan. Toki mitä tahansa ei saa ajatella tai toivoa, esimerkiksi tietyistä väreistä ei kannata mainita tykkäävänsä ja jos innostuu esimerkiksi Romeon ja Julian tarinan surumielisyydestä jotain on mennyt metsään. Sinut voidaan luokitella alempaan ryhmään kuuluvaksi ja koko perheesi joutuu häpeään jos sinussa ilmenee sairauden merkkejä.

Lenan äidin proseduuri meni pieleen ja hänelle tehtiin se vielä toisen ja kolmannenkin kerran. Nämäkin epäonnistuivat eikä häntä saatu parannettua. Neljättä kertaa ei äiti enää kestänyt vaan hyppäsi kalloilta mereen tuoden suunnattoman häpeän suvulleen. Lenan siskokin sairastui deliriaan mutta proseduuri paransi hänet ja tämä elää nyt perheineen aivan normaalia elämää. Lena on kasvanut Carol-tätinsä luona ja käy koulun lisäksi perheen kaupassa töissä. Hän on aivan tavallinen tyttö joka haluaa vain olla onnellinen ja perustaa perheen. Mikään ei tietenkään mene niin.

Lena ja hänen paras kaverinsa Hana viettävät paljon aikaa yhdessä, koulun jälkeen hengaillaan ja haaveillaan proseduurista ja tulevista pareista, juostaan kilpaa ja syödään jäätelöä. Kun Lena tutustuu poikaan nimeltä Alex kaikki muuttuu. Hän ajautuu yhä syvemmälle tunteisiinsa ja tajuaa varsin pian saaneensa deliria-tartunnan. Tunteiden torjumisesta huolimatta hän ei voi olla pojasta erossa ja lopulta he jäävät kiinni kielletyistä tapaamisistaan. Kaikki murenee ja he pakenevat Rajalle.

Kirja oli mukaansatempaava ja mietteitä herättävä nuorten kirja. Kyllä tämän ääressä aikuinenkin viihtyi ja koska kirja loppui cliffhangeriin niin seuraavatkin osat tulee luettua. Kirjaa on luettu esim. Kirjavinkeissä, Luettuja maailmoja- ja Kirjojen rakastaja-blogeissa. Oma arvosana: 8/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti