perjantai 17. tammikuuta 2014

Aikaloukku

Kuva täältä.

Vernor Vinge kirjoitti Across Realtime-sarjaansa kaksi kirjaa. Aiemman osan, "Rauhansota" olen arvioinut täällä. Aikaloukussa ollaan hypätty 50 miljoonaa vuotta tulevaisuuteen ja staasikuplista tulleet ihmiskunnan viimeiset jäsenet saavat huomata että heitä on jäljellä vain noin kolmesataa ihmistä. Kukaan ei tiedä varmaksi miksi heitä on vain niin vähän ja erilaiset teoriat sinkoilevat esiin. Toisten mielestä singulariteetti koitui tuhoksi kun toiset taas uskovat avaruusolioiden olleen asialla. Kaksi yliteknojen sukua on säilynyt kaiken keskellä voimissaan ja he ottavat johtajan roolin. Kaikki eivät tästä tykkää ja kilpaileviksi joukkioiksi alkavat niin työläisiksi itseään kutsuvat aliteknot kuin kilpaileva poliittinen haara. Entisessä maailmassa he olivat niitä jotka rakensivat tietokoneita ja muuta tarpeellista kun taas yliteknot kehittivät omia aivojaan ja ovat nyt huomattavasti muita edellä teknisesti ja tieteellisesti. Heillä on ihmisen elinikää pidentäviä laitteita ja muutakin lääketieteellistä tekniikkaa jota he kovin nihkeästi antavat muiden käyttöön. Vastapuoli ei tästä pidä ja kapinahan siitä meinaa syttyä. Toinen puoli haluaa aloittaa yhteiskunnan uudelleen luomisen ja infrastruktuurin palauttamisen kun taas toinen suku haluaa harpata takaisin kupliin ja odottamaan päivää jolloin jumala tulee takaisin. Kaikkia ei myöskään miellytä se että kaikkien naisten kuuluisi nyt alistua vapaaehtoisesti synnytyskoneiksi jotta laji säilyisi.

Kun yhdessä ei päästä sopimukseen ihmiskunnan kohtalosta hyppäävät he taas kupliinsa ja tulevaisuuteen. Perille saavuttuaan ja kuplista poistuttuaan he huomaavat että yksi henkilö, ylitekno Marta jätettiin tahallaan pois kyydistä. Kuka sen teki ja mitkä ovat hänen motiivinsa, tätä selvittämään joutuu vasten tahtoan maailman viimeinen poliisi, Wil Brierson apunaan kauan tähdissä aikaansa viettänyt ylitekno jonka inhimillisyys on lähes kokonaan hävinnyt. Vai onko hän ihminen ollenkaan? Jelenin Autobotit valvovat Wilin työskentelyä rikoksen selvittämiseksi ja turvallisuusriskit saavat miehen pelkäämään henkensä edestä. Kannattaako hänen ratkaista todellinen murhaaja ihmiskunnan selviämisen vuoksi vai riittääkö palkaksi oikeudenmukaisuus.

Kirjan voi lukea itsenäisenäkin mutta osa hahmoista on samoja kuin ykkösosassakin. Kirjan fokus on nyt kuitenkin niin toinen ettei suoraa jatkoa ole nähtävissä. Pidin tästä ja siitä että joutui venyttämään aivojaan eikä silti tajunnut noin huimaavia aikamääreitä mistä tässä oli kuvattu. Arvosana: 8/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti