perjantai 17. tammikuuta 2014

Hirmurykmentti

Kuva täältä.

"Hirmurykmentti" on Terry Pratchettin 28. Kiekkomaailma-sarjan kirja. Tällä kertaa herran kynsissä on yltiöpäinen isänmaallisuus, vääristynyt kansallistunne, sodankäynnin seuraukset, fundamentalistiuskonnot ja naisen asema. Kirja käynnistyy pienestä ja vuoristoisesta Borogravialaisesta kylästä jossa majatalon tytär Polly Perks hiipii ikkunasta ulos liittyäkseen armeijaan ja löytääkseen sodassa kadonneen veljensä Paulin.

Polly naamioituu pojaksi sillä ei tyttöjä sotaan oteta, tai ylipäätään minnekään muualle kuin kotiin ja hellan ääreen. Housuihin laitetaan sukkakäärö ja palmikot leikataan. Opetellaan keinuva askellus ja jätkämäinen puhetyyli. Puheeseen liitetään sopivasti voimasanoja ja kaljaa kiitataan miehekkäästi ja niin käy pojasta kuin pojasta kuten myöhemmin tullaan huomaamaan. Naisen paikan ja paljon muutakin määrää pahansisuinen ja hulluksitullut jumala Nuggan jonka papit vastaanottavat vinksahtaneita ohjeita kaikelle kansalle opiksi ja nuhteeksi. Nugganin Iljetyksisksi kutsutaan esimerkiksi keltaista väriä, mieheksipukeutumista (jos satut olemaan nainen) ja nauriita. Yritä siinä sitten selvitä jo muutenkin köyhissä olosuhteissa.

Kersantti Jackrum kiertää maakuntia keräillen viimeisiä pojakoltiaisia palkka-armeijaan sillä sotia on käyty jo kauan ja pikkuruinen maa vihollisvaltioiden ympärillä on häviämässä sodan. Niin ei tule käymään mikäli se kersantista on kiinni sillä armeija on hänelle kaikki kaikessa. Olisihan hän jo joutanut eläkkeellekin muttei malta luopua äkseeräyksestä ja pahanmakuisesta sumpista. Jackrum keräilee poikia rykmenttiinsä, mukaan tarttuu niin peikkoa kuin vampyyriäkin, armeija ei dissaa muita rotuja mutta kaikki kääntyy kummalliseksi kun vihollissotilaat hyökkäävät yllättäen. Sotaa on tullut tarkkailemaan myös Ankh-Morporkin etuja valvova Vartioston komentaja Vimes, hänen alaisensa, ihmissusi kersantti Angua, joka laitetaan vakoilemaan rykmentin alokkaita etäältä sekä innokas lehtimies herra de Worde.

Kaikkien yllätykseksi, myös heidän itsensä, alokkaat voittavat kahinan ja voitokas kulku kautta vihollisjoukkojen kohti viimeistä linnaketta joka ratkaisee sodan. Omat joukot ovat kaivautuneet poteroihin joen varrelle ja viholliset ovat liki valloittamattomaksi tiedetyn linnan sisällä. Sisään ja ulos ei pääse kuin pyykkimuijat joten sotasuunnitelma keksaistaan ja luutnantti Blouse pääsee näyttämään taitojaan. Hassujen sattumusten ja räjähtävien keittiöiden jälkeen Pollyn veli saadaan pelastetuksia ja koko rykmentti saa kunniaa osakseen. Mitä tapahtuu kun päällystölle selviää että lauma tyttöjä on vallannut koko saavuttamattoman linnakkeen eikä kukaan muukaan ole sitä mitä on antanut ymmärtää.

Yksi hauskimmista ja puhuttelevimmista Pratchettin kirjoista. Arvosana: 9/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti