maanantai 2. maaliskuuta 2015

Valo


M. John Harrisonin "Valo" avaa Kefahuchin Vuo-trilogian. Harrison voitti vuonna 2002 tällä kirjallaan James. T. Tiptree-palkinnon, vuonna 2004 Tähtivaeltaja-palkinnon ja oli ehdolla useaan muuhun merkittävään sci-fi-kirjallisuuspalkintoon.

Kirja etenee kahdessa aikatasossa, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Kirjassa on useita selkeitä päähenkilöitä, joista kaikki eivät edes ole ihmisiä, kuten esim. trilogian nimeä edustava Kefahuchin Vuo (singulariteetti ilman tapahtumahorisonttia) ja useat alienrodut sekä tietokonealgoritmit, mutta heidän tarinansa saa päätöksen ihan kirjan loppumetreillä. Alkuun minun oli hankala hahmottaa mistä tässä oikeastaan oli kyse mutta kyllä se siitä sitten selkeni kun vaan sitkeästi luin. Pidän siitä ettei loppu jäänyt avoimeksi sillä liian usein kirjailijan aivotuksista ei ota selvää.

Kirjassa on monia hauskoja yksityiskohtia jotka jäivät kutkuttamaan mieltäni ja luenkin mielelläni jatko-osat vaikkei tämä ehkä ihan huippuhyvä mielestäni ollutkaan. Monen "helpon" fantasiakirjan jälkeen tämä oli sellainen kirja jonka lukeminen ei oikein onnistunut pätkissä. Jouduin jatkuvasti plaraamaan taaksepäin kun en muistanut tapahtumia.

Kirja on monin paikoin vaikeatajuinen ja kvanttimekaniikan ja teoreettisen fysiikan perustiedot täytyy olla hallussa jotta saa irti kaiken siitä mistä kirjailija maalailee tulevaisuuden matkustustavan ja maailmoja erottavan todellisuuden kudoksen välillä. Kirjan suureelliset teemat voivat jättää kylmäksi mutta niitä ei kannata ohittaa jos aikoo saada kaiken irti tästä kirjasta. Kirja vilisee myös populaarikulttuuriviitteitä kirjoista, laulunsanoituksista ja tv-sarjoista. Itseltäni ne menivät pääosin ohi, johtunee osin siitä että luin kirjan suomeksi.

Valoa on kovin kehuttu, niin ammattikirjailijat kuin lukijatkin, itse en niin täysin syttynyt tälle. Katsotaan miten jatko-osien lukemisen jälkeen käy, saanko enemmän irti tästä Harrisonin luomasta sci-fi-maailmasta. Tosin oikeassa elämässä mulla olisi kyllä käyttöä tuon maailman kultivarille tai jopa räätälille. Oma arvosanani: 8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti