torstai 12. maaliskuuta 2015

Tobi Lolness ja Elishan silmät


"Tobi Lolness ja Elishan silmät" päättää Timothée De Fombellen kaksiosaisen lasten- ja nuorten koskettavan fantasiakirjasarjan. Tobi on palannut Puuhun etsimään vanhempiaan ja Elishaa. Ensin maintut ovat joutuneet Jo Mitchin vankileirille yhdessä alhaalta kaapattujen kesiäisten kanssa ja jälkimmäinen on Leo Bluen vankina suuren pesän yhdessä tyhjistä munankuoreista.

Tobi pakenee etsijöitä ja vankeja kahmivia sotilaita pitkin puuta etsien samalla keinoa pelastaa perheensä ja rakastamansa tyttö. Hän pestautuu töihin Nils Amenille joka on kasvattanut puunhakkaajayritystään jäkälämetsien vallatessa yhä enenevässä määrin sairastunutta ja kärsivää puuta. Nilsin avulla pelastuu myös Asseldoren perhe jotka löytävät piilopaikan ryteikköisestä oksistosta jota luullaan asumattomaksi..

Ylhäällä puussa vangit raatavat puuhakekaivoksella. Sim Lolness on saanut Jo Mitchin vakuuttuneeksi siitä että hän paljastaa Balainan, liikkuvan puupalansa salaisuuden kevätpäivänseisauksena ja siihen saakka hänellä ja vangituilla neuvosmiehillä on aikaa selvitä hengissä. Sim pitää lukitussa luokkahuoneessa oppitunteja muille vangeille jotka samalla, aivan vartijoidensa silmien alla, suunnittelevat pakoa.

Samalla kaivoksella on myös iso joukko niityltä kaapattuja kesisäisiä jotka ovat surkeissa oloissa parakeissa odottamassa omaa loppuaan. Pikkuinen Kuunaamakin on vankina Jalamin, Mikan ja Lievin kanssa eikä kukaan tiedä miksi julma Tiikeri-vartija uhkailee kaikkia pakottaen heitä paljastamaan missä Tobi on.

Tarina poukkoilee puun eri osissa ja vauhtia ja vaaratilanteita löytyy hengästyttävään tahtiin. Kirjailija pysyy kutenkin rakentamasna tarinan vahtina ja lukija saa nauttia kekseliäästä sanankäytöstä, tarkasti rakennetusta juonesta, sydäntäsärkevän ihanista henkilöhahmoista ja jännityksestä joka kantaa loppuun saakka. Pidin kovasti tästä kirjasta kuten edellisestäkin osasta. Arvosana: 9/10.1 kommentti: