tiistai 3. maaliskuuta 2015

Tobi Lolness


Timothée De Fombellen "Tobi Lolness" on ensimmäinen osa kahdesta nuorten kirjasta jotka ovat valloittaneet maailmaa kotimaansa Ranskan lisäksi. Itse hurmaannuin täysin pikkuisen, puolentoista millimetrin pituisen olennon, Tobin elämästä suureessa tammessa. Vaikka kirja on luokiteltu nuorten kirjaksi tämä käy mielestäni myös aikuisille ja voisin tätä lukea lapsellekin.

Puu on ainoa maailma minkä Tobi perheineen tuntee vaikka hänen isänsä, professori Sim Lolness, epäileekin että puun ulkopuolella täytyy olla elämää. Tämän ja parin muun maailmaamullistavan keksintönsä ja väitöstensä takia Simille perheineen on hankaluuksia luvassa. Kun Sim keksii taianomaisen tavan puukappaleen liikkua on soppa selvä. Kaikki tahtovat osansa keksinnöstä, rikollispomoksi noussut iljettävä Jo Mitch-hemmokin on kiinnostunut siitä omista kieroutuneista syistään. Kun herra Lolness ei suostu luovuttamaan keksintöään kenellekään hänet perheineen karkoitetaan alaoksille, kauas sivistyksestä.

Lolnessit eivät kuitenkaan muserru vaan luovat elämänsä uudestaan ja pikkuinen Tobi vahvistuu ja iloitsee uudesta kotiympäristöstään. Tutkimusmatkoillaan hän törmää tyttöön, pippuriseen, hieman outoon ja erilaiseen Elishaan. Yhdessä lapset tutkivat puuta ja seikkailevat järven rannalla, sammalmetsikössä ja pikkuoksistoissa kunnes eräänä päivänä ylhäältä Latvustosta tuleva kirje muuttaa kaiken ja pitkä matka takaisin entiselle kotiseudulle on edessä.

Ylhäällä tapahtuu kuitenkin jotain sellaista jota kukaan ei osannut odottaa ja Tobi joutuu yksin hurjalle pakomatkalle. Siitä alkaa seikkailu joka päättyy puun ulkopuolelle. Langat jäävät auki mutta kirjan loppu antaa ymmärtää että paluu puuhun on edessä. Tartun mielelläni heti toiseen osaan, arvosanani tästä: 9/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti