maanantai 3. syyskuuta 2012

Herääminen

Kuva täältä.


Risto Isomäki on suomalainen tieteis- ja tietokirjailija. Hän on julkaissut yhteensä 8 sci-fi-teosta ja 10 tietoteosta, palkintoja kahmineesta "Sarasvatin hiekkaa"-kirjasta on myös julkaistu sarjakuvateos joka voitti Sarjakuva-Finlandian vuonna 2009. Kirjailijasta tarkemmin Tammen sivulla.

Risto Isomäen "Herääminen" on ekologinen dystopiatrilleri lähitulevaisuudestamme, kirjassa eletään vuotta 2038. Maapallon asukkaat taiteilevat ilmastomuutoksen kourissa ja ihmiskunta onkin ennennäkemättömän katastrofin kynnyksellä. Kirjassa pohditaan voidaanko maapallo vielä pelastaa ihmisille elinkelpoisena vai katoaako homo sapiens sapiens kokonaan kartalta. Kirjan tapahtumat käynnistyvät YLE:n uutisstudiosta jossa suomalainen uutistoimittaja kuuntelee kyllästyneenä kollegansa ehdottamia uutisaiheita: Joka puolella kärsitään kuivuutta, suuret joet kuten Niili, Ganges ja Indus kuivuvat, ympäri maapalloa roihuaa jättiläismäisiä metsäpaloja, jossain on jättiläismäisiä hirmumyrskyjä, satokato kipuaa yli 80% USA:n maissipelloilla ja uskonnollisia mellakoita löytyy Lähi-Idästä.

Kirjan tapahtumia seurataan niin Siperian rannikkokaupungeissa, Tampereen tähtitieteellisessä observatoriossa kuin Kuun pinnallakin. Kirjaa on arvosteltu epäuskottavaksi siitä että henkilöhahmoina on esim. suomalaisia tähtitieteilijöitä ja AIDS-tutkijoita. Itse pidin siitä että nuo henkilöt olivat kirjassa. Se toi kerronnan jotenkin lähemmäksi maallikkolukijaa ja päähenkilöt istuivat muuhun tarinaan saumattomasti. Kaiken kaikkiaan tykkäsin kirjasta vaikka dialogi olikin paikoitellen kökköä ja ihmisuhteiden kuvailu hieman paperista. Mutta itse kirjan aihepiiri oli kiinnostava ja mukaansatempaava karmaisevasta viestistään huolimatta. Suosittelen ekologisen dytopian ystäville ja kaikille maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneille lukijoille.  "Herääminen on arvosteltu myös Aikakoneessa ja Kirjaseurannassa. Arvosanaksi annan 8/10. Liitän kirjan lukuhaasteeseen kohtaan "Taikajuomat".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti