tiistai 3. heinäkuuta 2012

Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto (lukuhaaste)

Velma Kirjavasta kukosta laittoi tällaisen lukuhaasteen tuossa joku aika sitten ja päätin osallistua ensimmäistä kertaa. Tässä ovat haasteen oppiaineet ja kuvaus siitä millaisia kirjoja juuri siihen aineeseen täytyy lukea:
OPPIAINEET

Ennustaminen
Luettavan kirjan ei tarvitse olla mikään konkreettinen opas ennustamisen maailmaan. Tähän käyvät esimerkiksi kirjat, joissa on tehty joku ennustus tai jollakin henkilöllä on kyky tehdä niitä. Ainakin fantasiakirjoista pitäisi löytyä tähän sopivia kirjoja.

Ilmiintyminen
Tätä varten valittavassa kirjassa pitäisi olla käytössä joku poikkeuksellinen liikkumistapa: teleporttaus tai joku muu, mitä tavalliset ihmiset olemassa olevassa maailmassa eivät käytä.

Jästitieto
Helpoin oppiaineista on tässä: siihen käy melkein mikä tahansa tavallinen romaani, joka ei ole fantasiaa tai scifiä. Suositeltavaa olisi valita sellainen, joka omasta mielestä kuvaa ihmismaailmaa hyvin. 

Lentäminen
Lentämistä voi tässä haasteessa ajatella laajemmin kuin mitä Pottereissa ajatellaan. Tähän käy siis kaikki kirjat, joissa lentäminen on jollain tavalla läsnä eikä tarvitse rajoittua pelkkään huispaamiseen. 

Loitsut
Taikuuteen liittyvien kirjojen lisäksi tätä oppiainetta varten voi lukea kansanperinteeseen liittyvistä loitsuista.

Muinaiset riimut
Pelkästään riimuista kertovia kirjoja on aika vähän, joten tähän käy myös muut symboleista ja kirjoittamisesta kertovat kirjat. 

Muodonmuutokset
Tähän voi valita jonkun kirjan, missä henkilö muuttuu joksikin muuksi tai osaa muuttaa asioita. Muodonmuutokseksi voi laskea myös ajan kuluessa tapahtuvat ihmisen psykologiset muutokset tai vaikka liikuntaoppaat, joiden esittämien harjoitusten avulla saa kroppansa uuteen kuntoon. 

Numerologia
Tähän käy helpoimmillaan mikä tahansa kirja, jonka nimessä on joku numero. Matematiikasta kertovat kirjat käy myös tai mitkä tahansa muut, joissa numeroilla on tärkeä osa. 

Pimeyden voimilta suojautuminen
Pimeyden voimien tulkinta voi olla aika vapaata. Tähän sopivia voi löytyä uskonnollisesta kirjallisuudesta tai itsepuolustuslajieista kertovista tietokirjoista, mutta oikeastaan melkein mikä tahansa oikea tai kuviteltu uhkakuva voidaan tavallaan laskea pimeyden voimaksi.  

Taikajuomat
Myrkyistä ja kemikaaleista kertovat kirjat kelpaavat, mutta niiden aineiden ei tarvitse olla pääosassa. Käytännössä siis voi valita esimerkiksi teemaan sopivia dekkareita tai jotain ympäristöriskeistä kertovia kirjoja. Alkuperäisestä haasteesta nappasin myös tähän vaihtoehdoksi keittokirjat, mutta niitä esitellessä pitää myös testata jotakin resepteistä ja kertoa arviossaan myös lopputuloksesta. 

Taikaolentojen hoito
Tähän käy kirja, jossa on mukana jotakin outoja otuksia, kuten lohikäärmeitä tai jotain muita epätavallisempia. Fantasiakirjoissa pitäisi riittää valinnanvaraa. Myös vampyyrit ja enkelit käy. 

Taikuuden historia
Päätin, että tässä historia ei ole se ensisijainen kohde, vaan taikuus. Mikä tahansa kirja, joka liittyy tavalla tai toidella taikuuteen käy, pelkästään tavallista historiaa käsittelevät taas ei. Tämä on vähän päällekkäinen loitsujen kanssa, mutta erilaisten kirjojen löytäminen pitäisi onnistua. 

Tähtitiede
Tähän käy kirja, jossa on planeetat ja avaruus teemana. Scifiä ja tietokirjoja löytyy tosi paljon erilaisia. 

Yrttitieto
Tämäkin on aika helppo oppiaine. Puutarhakirjojen lisäksi voi ottaa luettavaksi jonkun muun kirjan, jossa käsitellään kasveja tai puutarhanhoitoa, mutta kelpaavia ovat myös ne, joiden nimessä on joku kasvi. 

ARVOSANAT
Upea: 11-14 oppiainetta
Odotukset ylittävä: 8-10 oppiainetta
Kelvollinen: 5-7 oppiainetta

4 kommenttia:

  1. Siulla on haasteellinen projekti! =)

    VastaaPoista
  2. Una: Niin on! Halusin vähän muuttaa omaa mukavuuslukualuettani. Olen ollut viime vuosina niin fiksoitunut sci-fi- ja fantasiakirjallisuuteen että muunlaista tulee luettua enää harvoin ellei joku erikseen suosittele sellaista. Tämä velhokoulunhaaste kestää vuoden loppuun joten mulla on nyt hyvä tilaisuus ja hauska mahdollisuus laajentaa lukualuettani täysin uusille poluille:)

    VastaaPoista
  3. Se tässä (ja muissakin lukuhaasteissa) on just hyvä, että saa laajennettua omaa lukuvalikoimaansa. :) Itse meinasin lukea enempi fantasiaa, kun viime vuosina se on jäänyt aika taka-alalle, Pottereita lukuunottamatta.

    VastaaPoista