perjantai 2. marraskuuta 2012

Rauhansota

Kuva täältä.

Vernor Vingen "Rauhansota" on ensimmäinen kahdesta "Across Realtime"-sarjan kirjasta. Kirjan maailma on mielenkiintoinen, salaperäiset kuplat peittävät osia maapallosta ja niiden tekijä Rauhanlaitos hallitsee rautaisella otteella koko maailmaa. Kuplat ovat läpäisemättömiä, heijastavia ja hajoamattomia ja niihin on "säilötty" Rauhanlaitoksen toimesta sekä kapinoivia kaupunkeja että vaarallista aseistusta. Rauhanlaitos lopetti sodat jotka meinasivat tuhota koko maapallon ja siinä samassa otti vallan itselleen. Kaikenlaisen suurteollisuuden kehittely on kiellettyä ja ainoastaan Rauhanlaitoksella on lentokoneita, autoja ja aseita. Muu ihmiskunta ajaa hevoskärryillä, käyttää aurinkoenergiaa ladatakseen akkuja joilla sitten käyttää alkeellista tekniikkaa. Videopelit ja shakki ovat suuressa suosiossa ja osa ihmisistä käyttää kiihdytysprosessoreita kallon sisään asetettavien antureiden avulla.

Kansallisia rajoja ei enää ole, (kerrankin USA on tuhottu eikä ole se tärkein maa maapallolla) maailma on jaettu kolmeen suuralueeseen joita hallitsevat Rauhanlaitoksen ylin johto. Pikkuhiljaa alkaa ilmetä ongelmia, kuplat alkavat hajota, niiden kehittelijä suunnittelee vallankaappausta apunaan nuori poika joka on uskomattoman älykäs ja matemaattisesti superlahjakas. Mies ja poika saavat apua pientehtailijoilta ja sota syttyy. Kumpi voittaa, säilyykö maailma kokonaisena, mitä kuplien sisällä tapahtuu ja onko tässä kaikessa mitään järkeä? Mielestäni kirja oli selkeä ja johdonmukainen, pidin henkilöhahmoista ja ekologisesta otteesta. Kirjan pystyy lukemaan itsenäisesti mutta jäin kuitenkin odottamaan seuraava osaa. täytyypä metsästää se kirjastosta kunhan nano on ohi ja ehdin lukemaan normaalisti. Arvosana: 9/10.
Edit 30.11. Liitän tämän Velman lukuhaasteeseen kohtaan: "Tähtitiede".

2 kommenttia:

  1. Taas yksi mielenkiintoiselta kuulostava kirja lukulistaan lisättäväksi. Näitä pulpahtelee pinnalle siellä täällä, vaikka juuri 80-luvun kirjoja olen tänä vuonna lukenutkin kohtuullisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin saan hienoja lukuvinkkejä juuri sinun blogistasi, tykkään erityisesti sun tavasta analysoida kirjoja. Itse en oikein osaa aina kertoa muuta kuin juonen pääpiirteittäin. Teemat ja muut tarkemmat analyysit jäävät muiden tehtäväksi. Nautin kovasti lukea muiden näkemyksiä itseäni kiinnostavista sci-fi ja fantsukirjoista.

      Poista