torstai 9. elokuuta 2012

Routasisarukset

Kuva täältä.

Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen "Routasisarukset" oli eilen kirjana Pasilan kirjastossa kokoontuvassa fantasialukupiirissä. Tässä aikataulut kaikkiin Pasilan pääkirjaston lukupiireihin. Olin ensimmäistä kertaa tässä lukupiirissä ja mukavantuntuista porukkaa oli paikalla. Vetäjänä toimii kirjastovirkailija ja rope-asiantuntija Matti Järvinen. Tässä linkki hänen "Elämäni roolipelit"-juttuun.

Routasisarukset avaa kolmeosaiseksi suunnitellun fantasia/sci-fi-kirjasarjan joka on oikeastaan enemmän näiden kahden genren sekoitus kuin varsinaisesti kummankaan edustaja. Kirjan dystopiamaailma on sinänsä mielenkiintoinen mutta jotenkin kovin keskeneräinen. Toiveeni on että seuraavat kirjat paikkaavat tämän epäkohdan. Lukupiiriläiset olivat samaa mieltä kanssani että jotain oleellista jäi uupumaan maailman kehittelystä. Kirjan sisäkannessa oleva kartta oli epämääräinen eikä oikeastaan kertonut mitään kirjan maailmasta. Mittasuhteet puuttuivat joten siitä ei ollut oikein kartaksikaan. Itse kirjassakaan ei valotettu tarkemmin esim. kaupunkien asukasmääriä eikä eri maanosien kokoa. Lisäksi häiritsevää oli se että riittävää tietoa ei ollut esim. käytettävien aseiden ja muiden teknisten vempeleiden tasosta, siitä kuka tai mikä mitäkin kaupunkia hallitsee.

Pohdimme lukupiirissä sitä että onko tässä kirjassa jotain yhteiskunnallista sanomaa mutta totesimme että kirjoittajat ovat vain raapaisseet pintaa ja se jättää teemat kovin kevyeksi joka ehkä selittyy kirjan ikäryhmäkohdeyleisöllä. Takakansiteksti hehkuttaa kirjan vertautuvan teemojensa osalta Ursula K. Le Guiniin mikä oli mielestäni loukkaus huippukirjailija Le Guinin lahjakkuutta ja taitoja kohtaan. Tämä ei yllä millään tasolla lähellekään hänen tuotantoaan! Sori rage mutta olen ollut aikamoinen Le Guin-fani jo lapsesta saakka ja voin kaikki hänen kirjansa lukeneena kyllä pistää hanakasti hanttiin!

Kirja on osassa kirjastoja luokiteltu lasten kirjaksi mutta olimme yhtä mieltä siitä ettei tämä ole suunnattu alakoululaisille vaan hieman vanhemmille lapsille ja nuorille. Aikuiselle tämä oli aika lapsellinen ja jo mainitusti keskeneräinen, paikoin jopa epäuskottava. Kirjan tarina kulki kuitenkin jouhevasti ja henkilöt olivat tarpeeksi moniuloitteisia jotta aikuislukijan mielenkiinto pysyi yllä. Pidin tästä kaikesta huolimatta ja aion palata jatko-osien pariin. Toivottavasti niissä saadaan lisää selvyyttä kirjan maailmaan. Arvosanaksi annan 8/10. Tässä linkki kirjan WSOY-kotisivulle ja tässä kirjailijoiden omalle kotisivulle. Kirjamielellä-blogin Marjis ja Rautakodon Shimo ovat sen sijaan tästä kovasti tykänneet. Olipa kirja Vuoden 2011 Finlandia junior-ehdokkaanakin joten aivan huonosta kirjasta ei liene kyse:)

Laitan tämän haastekirjaksi kohtaan "Ennustaminen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti