lauantai 6. lokakuuta 2012

Medusan perintö

Picture from here.

Medusan perintö jatkaa Jason Bournen maailmaan sijoittuvaa tarinaa vaikka hän itse vilahtaakin vain kerran  koko leffassa. Ensimmäiset kolme leffaa (Medusan isku, Medusan verkko ja Medusan sinetti)  pääosaa esitti Matt Damon (IMDb-linkki) ja ne ohjasi Paul Greengrass. Kun Greengrass ei jostain syystä halunnut/voinut ohjata tätä uusinta osaa myös Matt Damon kieltäytyi pääosasta ja Jeremy Renner (IMDb-linkki) astui ohjaksiin näytellen salaperäisen Outcome-nimisen operaation agenttia.

Tarinaa on hieman muutettu, kirjojen juonta ei noudateta orjallisesti ja salaisia projekteja on useampia jo haudattujen Treadstonen ja Blackbriarin lisäksi. Treadstone on periaatteesta unohdettu, paitsi sen ylempiään ärsyttävä rogueagentti Jason Bourne, jota ei vieläkään ole saatu kiinni.

Outcome-projekti on uusi, huippusalainen ohjelma jossa valikoituja henkilöitä modifioidaan virologisesti jotta heistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty irti. Virusten mukaanaan tuomat manipulaatiot lisäävät kantajan kongnitiivisia kykyjä ja vahvistavat häntä fyysisesti huippukuntoon. Strategiset yksiköt on hajautettu siten etteivät eri yksiköiden työntekijät tiedä toisistaan. Kun päämaja sitten joutuu sulkemaan ohjelman, pelätessään Bournen ohjaajan, CIA:n apulaisjohtaja Pamela Landyn paljastavan senaatille arkaluontoisia asioita, sen osaanottajat murhataan kaikki muut paitsi päähenkilö, Aaron Cross (Jeremy Renner). Cross lähtee pakosalle ja löytää vielä yhden puhdistuksesta selvinneen ja hänen avullaan he selvittelevät mitä tapahtui ja miksi heidät yritetään tappaa. Tämä kaiketi on perus toimintaleffarymistely mutta itse tykkäsin tästä kovasti. Olen lukenut aikoinaan Robert Ludlumin (Wiki-linkki ja IMDb-linkki) Jason Bourne-sarjan kaikki kirjat jotka hän itse kirjoitti, vain nämä uudet osat, jotka Eric van Lustbader (engl. kotisivu) on kirjoittanut Ludlumin kuoltua ovat lukematta.

Tiedossa on siis vauhtia ja vaarallisia tilanteita, avuttomia naisia (hyvisten puolella), julmia ja tehokkaan tappavia naisia (pahisten puolella) ja tietenkin molemmilla puolilla hurjia, kylmäverisiä kuoleman moniosaajia miesten rooleissa. Tykkäsin Rennerin näyttelijätyöstä, se on hieman samaa niukan eleetöntä ja turhia hosumatonta kuin Daniel Graigillakin (IMDb-linkki). Jolta muuten tulee ensi-iltaan 26.10. uusin Bond, "007 Skyfall". Edward Norton (IMDb-linkki) joka näyttelee Outcome-yksikön ylintä jehua on myös mieleinen näyttelijä ja tuntuu vaan paranevan vanhetessaan.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti