perjantai 12. lokakuuta 2012

Lukudiplomi-haaste

hdcanis laittoi lukudiplomihaasteen vireille ja päätin osallistua koska minun kouluaikoinani ei tällaista ollut. Ja koskaan ei ole liikaa kirjoja lukulistalla, eihän? Kirjat valitaan Opetushallituksen Kunnari-ohjelmasta. Tarjolla on kaikille luokka-asteille oma lukudiplomi joista voi yhden valita. Jokaisella valitulla diplomilla on useita kategorioita joista valitaan luettavaksi yhteensä 6-10 kirjaa. Tässä alkuperäinen haasteteksti:

LUKUDIPLOMI-HAASTE


kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat: 


1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.


2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa. Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin. 


3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.


4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen. 

(Vinkiksi jos lasten tai nuorten kirjallisuus ei suuremmin kiinnosta, yläasteen listoista löytyy jo runsaasti kirjoja myös aikuiselle lukijalle. Haaste sopii suoritettavaksi myös yhdessä oman tai muuten tutun kouluikäisen lapsen kanssa). 

Edit: Kunnarin varsinaisen diplomi-osion ulkopuolelta löytyi myös Odysseia lukiotasolle, kirjat ovat suurelta osin samoja kuin yläasteen Sinuhessa ja tälle tasolle ei ole annettu erityisiä tehtäviä. Mutta tämänkin suorittaminen on siis myös mahdollista tekemällä normaalit bloggaukset kustakin valitusta kirjasta.Vaikka diplomin tavoitteena onkin lukea monipuolisesti eri tarjottimilta, on ilmentynyt myös kiinnostusta lukea kymmenen kirjaa yhdeltä tarjottimelta. Tällä voi osallistua ainakin stipendiarvontaan, ja kaipa sen teemadiplominkin voin sitten laatia...

Lukuiloa!


Itse valitsen Sinuhen 9. luokan lukudiplomikirjat:

  1. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
  2. Frans G. Bengtsson: Orm Punainen
  3. Annika Luther: Kodittomien kaupunki
  4. Cornelia Funke: Mustesydän
  5. Lorenzo Carcaterra: Katuvarpuset
  6. Riitta Jalonen: Enkeliyöt
  7. Stephen Baxter: Mammutit-sarja
  8. Erlend Loe: Tositarinoita Suomesta
  9. Laura Honkasalo: Lumen saartama kahvila
  10. Lukas Moodysson: Mitä minä teen täällä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti