keskiviikko 31. lokakuuta 2012

NaNoWriMo 2012

Picture from here.

Nano on täällä taas! Kahden tunnin kuluttua, tasan keskiyöllä kun viisari raksahtaa sekunnin yli alkaa vimmattu kirjoittaminen. Kuukausi sekopäistä naputtelua, nukkumattomia öitä, kymmeniä kahvi- ja kaakaomukillisia, suklaata, irttareita, hedelmiä ja aivan yhtähullua seuraa nanomiiteissä ja -foorumeilla. Tervetuloa mukaan!

Oma tuleva bestseller-kirjani on "Unenkulkija" joka on fantasiatarina demonipojasta joka rakastuu Tämän puolen ihmispoikaan, Unenkulkijaan. Hän on näkijä joka pystyy kulkemaan sekä Tällä puolella muistaen kaiken tekemänsä ja kokemansa että Toisella puolella elämään Unessa ja tuomaan muistonsa mukanaan. Tämä lyhykäisyydessään. En kerro enempää koska en vielä tiedä itsekään mitä heille tapahtuu ja kuinka kaikki osaset osuvat yksiin omien suunnitelmieni kanssa. Nanohahmoilla kun tunnetusti on oma tahto ja he yllättävät kirjoittajansa aina.

Jos en siis Marraskuussa kovasti päivitä tai kommentoi teidän blogejanne tiedätte missä olen!

torstai 18. lokakuuta 2012

Sitomaton rakastaja

Kuva täältä.

J.R.Wardin "Sitomaton rakastaja" jatkaa sarjan viidentenä osana Mustan tikarin veljeskunnan tarinaa. Kirja ei petä, se jatkaa edellisten kirjojen tyyliin verta ja suolenpätkiä, seksiä ja kommunikaatiokatkoksia päähenkilöparin välillä. Tosin miksi muuttaakaan toimivaa, ja lukijoita houkuttelevaa, kaavaa? Enää en valita, vaikka valitinkin tästä aiemmin:) Näitä osia ei kannata lukea putkeen ellei halua saada yliannostusta yllämainituista teemoista.

Kirjan fokus kohdistuu tällä kertaa Vishousiin ja hänen yllättävästä paikasta löytyneeseen rakkauden kohteeseensa. Myös Vishousin kiintymys Butchiin ilmenee voimakkaasti ja suhde nousee pöydälle sekä selvenee lopulta. Heidän välejään kuvataan kauniisti ja itse jäin haaveilemaan heidän suhteestaan mutta se nyt ei taida toteutua. Vishousin menneisyyteen palataan takaumina joissa hän muistelee elämäänsä isänsä, Verenlaskijan sotilaskoulutusleirissä. Vishousin tatuointien alkuperä ja tarkoitus selviää ja yllätyksekseen ja pettymyksekseen hän myös saa selville kuka on hänen äitinsä. Samassa yhteydessä selviää sekin miksi hänellä on ennaltanäkemisen lahja sekä syy hänen oikean kätensä voimakkaan vaaralliseen energiasäteilyyn.

Kaikki vanhat veljeskunnan hahmot ovat myös mukana, joillakin on suurempi rooli kuin toisilla mutta kaikki pääsevät kuitenkin ääneen. Omega ja lesserit ovat vähäisemmissä rooleissa eikä näiden suhteen kuulla mitään uutta. Valituista Cormia saa äänensä kuuluviin ja hänelle pedattiin jatko-osiin roolia. Myös Rehvengen yökerhossa käydään parikin mielenkiintoista näytöstä.

John Mattew on ilokseni suuremmassa osassa tässä kirjassa. Hän odottaa kirjan alussa edelleen kovasti muutosta ja tuskailee heikon ja ruipelon kehonsa kanssa. Hänen vihamiehensä Lash saapuu oppitunnille muutoksensa kokeneena ja entisestäänkin ilkeämpänä. Lashin selvänä aikomuksena on vahingoittaa Johnia joten kaverukset Blaylock ja Qhuinn päättävät erityisen tarkasti suojella ystäväänsä. Pojat ovat edelleen Johnin parhaita kavereita ja he päätyvät pian sellaiseen seikkailuun josta leikki on kaukana. Asia menneisyydestä vainoaa edelleen Johnia ja tulee esille kiusallisella tavalla muutoksen jälkeen. Zsadist jatkaa Johnin kanssa joka-aamuisia tapaamisiaan ja tällä kertaa niissä myös puhutaan tärkeitä, syvälle haudattuja ja tuskallisia asioita. Xhex, ZeroSumin turvallisuuspäällikkö aiheuttaa Johnille merkillisiä tuntemuksia ja tätä juonenkulkua odotan mielenkiinnolla jatkossa. Kirjan loppuun mennessä myös Qhuinn ja John ovat muutoksensa läpikäyneet suureksi riemukseen. Lukijalle jo selvä tieto, Johnin alkuperää koskeva mysteerio, avautuu vähitellen veljeskunnalle.

Kirjurineitsyt ja hänen Valittunsa ovat merkittävässä roolissa ja Toista Puoltakin valotetaan hieman enemmän kuin aiemmissa osissa on totuttu. Itse koin nämä osuudet hieman tylsiksi mutta Neitsyt osoittautui monella tapaa mielenkiintoisemmaksi kuin alunperin luulin. Zsadistin kaksoisveli Phury ottaa Vishousin puolesta pestin Kirjurineitsyen suuressa suunnitelmassa ja tämä aiheuttaa aikamoista hämmennystä molemmin puolin Rajaa. Kirjurineitsyellä on myös omat luurankonsa kaapissaan ja eräs yllättävä seikka paljastuu hänen palatsinsa takahuoneesta. Kirjassa tapahtuu monta uhrausta ja pyyteetöntä rakkautta saadaan jälleen nähdä.

Kirjan lopussa käydään Hautapaikassa merkittävä tapahtumasarja jonka seurauksena onni löytyy sille joka luuli sen jo iäksi menettäneensä. Yllättävä uusi hahmokin pongahtaa esille ja itselle se nosti karvat pystyyn. Toivon että se osoittautuu vääräksi arvioinniksi jatko-osissa. Moni asia jäi taas cliff-hangeriin mutta emmeköhän saa kuulla niistä vielä lisää sillä ainakin 6 jatko-osaa on jo kirjoitettu.

Tätä osaa lukiessani vuodatin paljon kyyneliä ja jouduin pohtimaan erästä surullista asiaa menneisyydessäni. Niin se vaan tämä paljon haukuttu hömppäkirjallisuuskin avaa uusia ajatuskulkuja kyynistyneen lukijan elämään. Ihailin edelleen suomentajan taitoja sillä dialogi on niin nautittavaa ja sujuvaa että kääntäjällä täytyy olla aikamoinen huumorintaju ja taito käyttää rikkaasti nykypäivän suomen kielen sanastoa. Kurkkasin wikiin ja huomasin että alkupään on suomentanut Marke Ahonen ja nämä viisi seuraavaa Maria Sjövik. En kyllä ole huomannut kääntämistyyleissä mitään eroa joten molemmat lienee kelpo kääntäjiä.  Arvosana 10/10.

Fraktaaliaika

Kuva täältä.

Gregg Bradenin "Fraktaaliaika" oli PaHeen lukupiirin kirjana tällä viikolla. Tässä ajatuksia joita kirja herätti meidän neljän mielissä.

Kirja olisi ollut parempi jos teksti olisi pysytellyt tieteellisissä faktoissa sen sijaan että kirjailija teki sujuvasti päätelmiä ja jatko-oletuksia esoteriikan pohjalta. Tieteellisistä teorioista oli johdettu päätelmiä jotka kiinnostivat mutta toisaalta ärsyttivät. Osa tykkäsi, osa tyrmäsi. Kirjoittaja veti yhtäläisyysmerkkejä maapallon magneettikenttien ja napojen siirtymisestä, josta ei ainakaan toistaiseksi ole tieteellistä tutkimustietoa, ilmaston lämpenemiseen. Tämä teoria oli kiinnostava ja tästä olisimme kaivanneeet lisätietoa. Faktat sinänsä olivat tosia mutta teoriat eivät vakuuttaneet lukijoita.

Eräs lukija olisi halunnut tietää tarkemmin mitä tapahtuu kun maailmanaika on zeniitissä, ei vain kirjan esittämät alku ja loppu. Mitä zeniitissä tapahtui/tapahtuu? Esimerkkinä hän mainitsi tällä hetkellä kuluvan maailmanajan tapahtumista 11-vuotiaan Buddhan. Kiinnostavaa olisi tietää onko teoria pätevä myös ajan zeniitissä tai missä tahansa ajankohdassa. Hän totesi myös että: "Suhteellisuusteoria antaa vain nuivan ja nihkeän selityksen ajan luonteesta." "Mikä oli hegemonian vaikutus, sen seuraus ja kulminaatiopiste?" 

Toinen lukija oli soveltanut aikakoodia itseensä ja omiin elämänvaiheisiinsa muttei ollut saanut odottamiaan tuloksia. Häneltä ei löytynyt merkittäviä syklejä, ei selkeitä hyviä tai huonoja olosuhteita jotka olisivat toistuneet koodin mukaisesti. Muut eivät olleet kokeilleet koodia. Hän myös oli pohdiskellut ajan merkitystä yksilölle tai ihmisryhmälle. "Jospa aika kulki eri tavalla, ajan yksikkö esim. minuutti, tunti ja päivä olikin eri pituinen? Jos aika on kerran fraktaalinen niin voisiko esim. Raamatun ajan ihmisten pitkäikäisyys selittyä tällä ajan ominaisuudella?"  Sama lukija mietti että jos edellinen siirros on tapahtunut 1950-luvulla niin joitain merkittäviä henkisyyden tapahtumia voidaan löytää tältä ajanjaksolta. Esim. pakanauskontojen nousu suuremman yleisön tietoisuuteen.

Kirjailija toisteli useassa kohdassa tämän kuluvan maailmanajan loppuhetkeä, Mayojen mukaista päivämäärää, 21.12.2012 mutta ei kuitenkaan selittänyt mitä silloin tapahtuu. Sen hän mainitsi ettei varsinaista maailmanloppua tule vaan joitain suurehkoja muutoksia ihmisten elämään ja maailman toimintaan. Mitä muutoksia se tuo esim. henkisyyteen, se olisi ollut kiintoisaa kuulla. Bradenin mukaan vain olosuhteet toistuvat, eivät itse tapahtumat sellaisenaan. Kuitenkin hän itse ennusti monia yksityiskohtaisia tapahtumia. Lukijan näkökulmasta ne olivat liian subjektiivisia ollakseen uskottavia.

Kirjan suomennosta pidettiin huonona, kukaan ei ollut lukenut alkukielellä mutta yksi aikoi vielä vilkaista olisiko se ollut selkeämpi joissakin kohdissa jotka häntä kiinnostivat. Kirjan jenkkikeskeisyys ärsytti, miksi kirjailija sitten ei ollut käyttänyt aikakoodia jonkin muun maanosan tapahtumien ennustukseen, se ei käynyt ilmi kirjasta. Myös tutut amerikkalaiset salaliittoteoriat, jotka sinänsä ovat naurettavia vaikkakin kiinnostavia, loistivat tässä8kin) kirjassa. Braden oli onnistunut löytämään niitä myös luonnosta.

Kirjan kristinuskosta johdetut kommentit ärsyttivät esimerkiksi siinä kohdin että Mayat eivät todellakaan olleet kyseisestä uskonnosta kuulleetkaan joten kristus ei ollut heille millään tavalla merkittävä henkilö. Olisi ollut mielenkiintoisempaa, ja uskottavampaa, mikäli kirjailija olisi kyennyt katsomaan asioita laajemmin, myös muiden uskontojen ja vakaumusten näkökulmasta.

Arvosanaksi annan 5/10.
Kirjasta on sanansa sanonut myös Ultra-lehden toimittaja.
Liitän tämän Velman lukuhaasteeseen kohtaan "Numerologia".

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Aurinkojen huone

 
Kuva täältä.

Vuonna 2009 Arthur C. Clarke -palkintoehdokkaana ollut Reynoldsin "Aurinkojen huone" kertoo Abigail Gentianista, naisesta joka päättää ylittää ja laajentaa ihmisyyden rajat siirtäen oman tietoisuutensa, persoonallisuutensa ja muistonsa tuhanteen klooniin. Gentianin kloonien suvusta käytetään nimeä Kukkien huone, samasta alkukodista, Kultaisesta tunnista lähtee myös joitain muitakin saman päätöksen tehneitä ja heitä kaikkia kutsutaan yhteisnimellä Sukuyhteisö.

Kirjan päähenkilöinä ovat Gentianin suvun Purslane ja Campion sekä heidän vieraansa konekansan Hesperos. Sukuyhteisön jäsenet tutkivat ja manipuloivat koko tunnettua universumia matkoillaan, jotkut tehden vain hyvää, jotkut oman etunsa tavotteisiin sopien tuhoavat ja nostavat uusia sivilisaatioita. Yksi Kierros kestää noin parisataa tuhatta vuotta, toki subjektiivinen aika ei kulu samaa tahtia sillä Kiertolaiset viettävät suurimman osan ajasta staasissa tai jäädytettyinä. Jokainen suvun jäsen on velvoitettu pitämään matkapäiväkirjaa johon tallennetaan kiertolaisen näkemät ja kokemat ihmeet ja uudet ja vanhat sivilisaatiot kierroksen aikana. Kun suku on kiertänyt yhden täyden kierroksen omassa galaksissaan se tapaa kohdemaailmassa. Siellä kunkin matkakertomus jaetaan kaikkien kloonien kesken ja kuolleita tai uupuneita kiertolaisia muistetaan tehden kunnianosoiteuksia kuten esim. kaiverretaan kiertolaisen kuva tähtivyöhön.

Campion käynnistää tietämättään tapahtumasarjan jolla on kauaskantoisia seuraamuksia. Ei pelkästään Kukkien huoneelle vaan myös koko Linnunradan tulevaisuudelle. Keitä ovat Auringon huoneen jäsenet jotka ovat ratkaisevassa asemassa tässä suunnitelmassa ja joiden olemassaolosta eivät muut Sukuyhteisön jäsenet edes tienneet? Mikä rooli konekansalla on tähän kaikkeen, entäpä Vigilandia, miksi se nousee yhä uudelleen esille ja miksi Andromedan galaksi on vain musta Reikä? Campion ja Purslane kohtaavat Ilmojen hengen Neumessa mikä osoittautuu myöhempien tapahtumien kannalta tärkeäksi kiinnekohdaksi yhä hullummaksi muodostuvassa arvoituksessa jossa on koko tunnetun universumin kohtalo vaarassa.

Reynolds kutoo tarinaansa tuttuun tapaan jännittävästi ja mukaansatempaavasti eikä päästä lukijaa helpolla. Upeat tekniset yksityiskohdat ja huimat tulevaisuuden astrofysikaaliset saavutukset vyöryvät lukijaa päin huimaavalla vauhdilla. Vaikka tämä kirja voidaankin nähdä hardcore-avaruusseikkailuna niin lukija pysyy kyllä kyydissä vaikkei olisikaan fysiikkaa ja astronomiaa lukenut. Henkilöhahmot ovat niin mielenkiintoisia että kun kirja loppuu haluaisi kuulla vielä lisää. Tykkäsin tästä hirmu kovasti! Arvosana: 10/10. Liitän tämän Velman lukuhaasteeseen kohtaan "Lentäminen".

Arvionsa on antanut myös Kirjavinkit, Risingshadow ja Puolisilmä.

perjantai 12. lokakuuta 2012

Pilvikartasto

Kuva täältä.

David Mitchellin "Pilvikartasto" oli fantasialukupiirin kirjana tällä viikolla. Paikalla oli vetäjän lisäksi kuusi innokasta lukupiiriläistä joiden kaikkien yhteisiä mielipiteitä ja ajatuksia seuraavassa lainaan iloisesti sekaisin muistikirjani avustuksella.

Kirjoitustyyli, sisäkkäiset tarinat herätti ihastusta ja vihastusta kaikkien lukijoiden mielessä. Erityisesti murreosuudet ja ensimmäisen tarinan vanhahtavaa kieltä moitittiin. Siihen tottui kyllä myöhemmin mutta moni meinasi jättää kirjan kesken sen vuoksi. Myös tehokeinona käytetty &-merkki kummastutti. "Väinö Linnan käyttämä liudennettu murre on esimerkkinä siitä kuinka murretekstiäkin voi kirjoittaa sujuvasti ja ymmärrettävästi totesi vetäjämme." Komeetta-syntymämerkki johdatti lukijan uudelleensyntymän äärelle. Mietittiin sitä onko merkki sielussa vai DNA:ssa kulkeva. Keskusteltiin mikä sielu on. Ei päästy yhteisymmärrykseen.

Kirja jakaantuu kuuteen erilaiseen osioon joita kaikkia sitoo yhteen kunkin tarinan päähenkilö joka jotenkin liittyy myös muihin tarinoihin. Kirjasta pystyi erottelemaan teemoja jotka kulkivat kaikkien kuuden sisäkkäisen tarinan läpi. Tällaisia teemoja ovat esimerkiksi orjuus, vääryydet, alistaminen, myrkyttäminen, suojelu ja geenimanipulaatio. Kirjan yhteiskuntakritiikki on voimakasta mutta hienovaraista. Mietimme turmeleeko valta aina ja kaikkialla, millainen ihmisen degeneraatio oli kirjassa, vanhustenhoidon taso mietitytti ja niin sekä uskonto kuin ydinenergia tuli esille kriittisesti joskin myös aikakehykseensä sidottuna.

Mikä sitten oli kirjan sanoma? Tällaisia heiteltiin: Pessimistinen ennustus tai varoitus, sielunvaellus, ihmiskunnan rappion syklisyys ja kenties menneisyyden ihannointi. Kirja oli haastava sekä toteutukseltaan että eri aikakausien ja henkilöiden limittymisien vuoksi. Pidin itse tästä kovasti ja monien yksityiskohtien ja oivallusten vuoksi tämä täytyy lukea uudestaan jossain vaiheessa että saisin tästä kaiken irti. Arvosanaksi annan 9/10.  Liitän tämän Velman lukuhaasteeseen kohtaan "Loitsut".

Lisäys 14.10.
Kirjan on arvostellut myös Raija Taikakirjaimissa. Sieltä löytyy myös tulevan leffan ensimmäinen traileri. Vaikutti hienolta, pitää ehdottomasti katsoa kunhan Suomeen rantautuu! Pasi Salminen Kiiltomadossa on myös sanonut sanansa.

Lukudiplomi-haaste

hdcanis laittoi lukudiplomihaasteen vireille ja päätin osallistua koska minun kouluaikoinani ei tällaista ollut. Ja koskaan ei ole liikaa kirjoja lukulistalla, eihän? Kirjat valitaan Opetushallituksen Kunnari-ohjelmasta. Tarjolla on kaikille luokka-asteille oma lukudiplomi joista voi yhden valita. Jokaisella valitulla diplomilla on useita kategorioita joista valitaan luettavaksi yhteensä 6-10 kirjaa. Tässä alkuperäinen haasteteksti:

LUKUDIPLOMI-HAASTE


kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat: 


1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.


2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa. Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin. 


3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.


4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen. 

(Vinkiksi jos lasten tai nuorten kirjallisuus ei suuremmin kiinnosta, yläasteen listoista löytyy jo runsaasti kirjoja myös aikuiselle lukijalle. Haaste sopii suoritettavaksi myös yhdessä oman tai muuten tutun kouluikäisen lapsen kanssa). 

Edit: Kunnarin varsinaisen diplomi-osion ulkopuolelta löytyi myös Odysseia lukiotasolle, kirjat ovat suurelta osin samoja kuin yläasteen Sinuhessa ja tälle tasolle ei ole annettu erityisiä tehtäviä. Mutta tämänkin suorittaminen on siis myös mahdollista tekemällä normaalit bloggaukset kustakin valitusta kirjasta.Vaikka diplomin tavoitteena onkin lukea monipuolisesti eri tarjottimilta, on ilmentynyt myös kiinnostusta lukea kymmenen kirjaa yhdeltä tarjottimelta. Tällä voi osallistua ainakin stipendiarvontaan, ja kaipa sen teemadiplominkin voin sitten laatia...

Lukuiloa!


Itse valitsen Sinuhen 9. luokan lukudiplomikirjat:

  1. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
  2. Frans G. Bengtsson: Orm Punainen
  3. Annika Luther: Kodittomien kaupunki
  4. Cornelia Funke: Mustesydän
  5. Lorenzo Carcaterra: Katuvarpuset
  6. Riitta Jalonen: Enkeliyöt
  7. Stephen Baxter: Mammutit-sarja
  8. Erlend Loe: Tositarinoita Suomesta
  9. Laura Honkasalo: Lumen saartama kahvila
  10. Lukas Moodysson: Mitä minä teen täällä?

lauantai 6. lokakuuta 2012

Medusan perintö

Picture from here.

Medusan perintö jatkaa Jason Bournen maailmaan sijoittuvaa tarinaa vaikka hän itse vilahtaakin vain kerran  koko leffassa. Ensimmäiset kolme leffaa (Medusan isku, Medusan verkko ja Medusan sinetti)  pääosaa esitti Matt Damon (IMDb-linkki) ja ne ohjasi Paul Greengrass. Kun Greengrass ei jostain syystä halunnut/voinut ohjata tätä uusinta osaa myös Matt Damon kieltäytyi pääosasta ja Jeremy Renner (IMDb-linkki) astui ohjaksiin näytellen salaperäisen Outcome-nimisen operaation agenttia.

Tarinaa on hieman muutettu, kirjojen juonta ei noudateta orjallisesti ja salaisia projekteja on useampia jo haudattujen Treadstonen ja Blackbriarin lisäksi. Treadstone on periaatteesta unohdettu, paitsi sen ylempiään ärsyttävä rogueagentti Jason Bourne, jota ei vieläkään ole saatu kiinni.

Outcome-projekti on uusi, huippusalainen ohjelma jossa valikoituja henkilöitä modifioidaan virologisesti jotta heistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty irti. Virusten mukaanaan tuomat manipulaatiot lisäävät kantajan kongnitiivisia kykyjä ja vahvistavat häntä fyysisesti huippukuntoon. Strategiset yksiköt on hajautettu siten etteivät eri yksiköiden työntekijät tiedä toisistaan. Kun päämaja sitten joutuu sulkemaan ohjelman, pelätessään Bournen ohjaajan, CIA:n apulaisjohtaja Pamela Landyn paljastavan senaatille arkaluontoisia asioita, sen osaanottajat murhataan kaikki muut paitsi päähenkilö, Aaron Cross (Jeremy Renner). Cross lähtee pakosalle ja löytää vielä yhden puhdistuksesta selvinneen ja hänen avullaan he selvittelevät mitä tapahtui ja miksi heidät yritetään tappaa. Tämä kaiketi on perus toimintaleffarymistely mutta itse tykkäsin tästä kovasti. Olen lukenut aikoinaan Robert Ludlumin (Wiki-linkki ja IMDb-linkki) Jason Bourne-sarjan kaikki kirjat jotka hän itse kirjoitti, vain nämä uudet osat, jotka Eric van Lustbader (engl. kotisivu) on kirjoittanut Ludlumin kuoltua ovat lukematta.

Tiedossa on siis vauhtia ja vaarallisia tilanteita, avuttomia naisia (hyvisten puolella), julmia ja tehokkaan tappavia naisia (pahisten puolella) ja tietenkin molemmilla puolilla hurjia, kylmäverisiä kuoleman moniosaajia miesten rooleissa. Tykkäsin Rennerin näyttelijätyöstä, se on hieman samaa niukan eleetöntä ja turhia hosumatonta kuin Daniel Graigillakin (IMDb-linkki). Jolta muuten tulee ensi-iltaan 26.10. uusin Bond, "007 Skyfall". Edward Norton (IMDb-linkki) joka näyttelee Outcome-yksikön ylintä jehua on myös mieleinen näyttelijä ja tuntuu vaan paranevan vanhetessaan.

.